Jakie są rodzaje kaw, które można przygotować w ekspresie?

Ekspresy do kawy są używane do robienia espresso, cappuccino, macchiato i innych rodzajów napojów kawowych, które nie są tak popularne jak espresso, ale mimo to są pyszne. Już teraz sprawdź najważniejsze informacje na temat funkcjonalności tego sprzętu.

Po pierwsze – espresso

Espresso to mocna kawa, przygotowywana przez przepuszczenie gorącej wody przez drobno zmielone ziarna kawy. Podaje się ją w małej filiżance zwanej „demitasse”, co oznacza „pół filiżanki”. Ekspresy do kawy mają następujące trzy elementy:

Po drugie – cappuccino

Cappuccino to napój kawowy przyrządzany z espresso i parującego mleka. Zazwyczaj podawany jest w filiżance lub szklance. Niektóre cappuccino są zwieńczone pianką, bitą śmietaną, czekoladą w proszku lub cynamonem. Słowo „cappuccino” pochodzi od włoskiego słowa cappuccio (oznaczającego „kaptur”), które odnosi się do oryginalnego sposobu przygotowania tego napoju: espresso podawane w wysokiej szklance, pokryte pianką i z odrobiną zmielonej ciemnej czekolady na wierzchu.

Po trzeci – macchiato

Macchiato to napój kawowy, w którym do espresso dodaje się odrobinę mleka. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa „macchie”, co oznacza plamy, ponieważ może być podawany z mleczną pianką lub bez niej.

Po czwarte – americano

Americano: Jest to rodzaj kawy przyrządzanej z gorącą wodą i espresso. Jest to mała porcja mocnego espresso, podawana w niewielkiej filiżance.

Po piąte – latte

Dla tych, którzy uwielbiają pić kawę, jest wiele możliwości. Możesz wybierać spośród różnych rodzajów kaw ziarnistych i różnych sposobów ich przygotowania. Jeśli masz w swoim domu ekspres do kawy, powinieneś wiedzieć, że istnieje wiele rodzajów kaw, które można przygotować za pomocą tego urządzenia. Jednym z takich typów jest latte.

Latte to mieszanka espresso i mleka, którą przygotują ekspresy do kawy delonghi i innych znanych marek, ponieważ przygotowuje się ją z mlekiem. Smakuje świetnie i daje doskonałą opcję, jeśli chodzi o cieszenie się ulubioną filiżanką kawy w domu lub w podróży!

Po szóste – mocha

Mocha to mieszanka espresso i czekolady. Nazywana jest również mocaccino lub mochaccino. Termin „mocha” pochodzi od miasta Mocha w Jemenie, które było niegdyś głównym punktem handlu ziarnami kawy, ale obecnie znane jest głównie z czekolad.

Po siódme – flat white

Płaska biała to latte z mniejszą ilością mleka. Profil smakowy płaskiej kawy jest podobny do cappuccino, ale zamiast jasnej pianki i ciemnego espresso, otrzymujesz nieco więcej pianki niż espresso.

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *