Espresso kojarzy nam się głównie z kawiarnią i włoskim stylem picia kawy poza domem. Aby przygotować najlepsze espresso, należy użyć specjalistyczny sprzęt oraz posiadać wiedzę i doświadczenie (niezbędne do prawidłowego przygotowania tej legendarnej kawy). A co jeśli chcemy cieszyć się tym włoskim specjałem w naszej kuchni? Warto postawić na ekspres kolbowy. Jaki sprzęt tego rodzaju wybrać, aby zostać domowym baristą?
Młynek w ekspresie
To nie pomyłka, ani żart – decydując się na manualną metodę przygotowania espresso musimy pamiętać również o młynku, gdyż ekspresy kolbowe nie są (przeważnie) w niego wyposażone. To właśnie młynek decyduje w największym stopniu o jakości espresso. Jeśli zależy Ci na wyciągnięciu z ziaren maksimum smaku, warto zacząć od niego. Wybierając młynek w ekspresie do kawy, należy zwrócić uwagę na:
- żarna – im większe tym lepsze, koniecznie wybieraj stalowe;
- system regulacji – najlepsza będzie bezstopniowa regulacja oparta na śrubie ślimakowej, zapewni to precyzję mielenia i łatwość obsługi;
- system dozowania – młynek powinien mielić kawę bezpośrednio do kolby, za każdym razem dokładnie tyle, ile trzeba;
- przeznaczenie – pamiętaj, że młynek do espresso to nie to samo, co młynek do alternatywnych metod parzenia. Z racji tego, że espresso wymaga większej precyzji mielenia niż np. drip, młynek dedykowany do tej metody parzenia będzie zwykle droższy i nie ma tutaj drogi na skróty.
Bojler w ekspresie
To serce ekspresu, naczynie na gorącą wodę oraz parę. Im większa pojemność, tym lepiej dla wydajności ekspresu i stabilności temperatury. Ekspresy kolbowe są zwykle budowane w trzech technologiach, które oferują kolejno coraz wyższe możliwości i są również wyznacznikiem półki cenowej. Mamy do wyboru:
- bojler pojedynczy
- bojler podwójny
Parametry ekspresu kolbowego
Warto także wziąć pod uwagę dodatkowe czynniki:
- pompa – odpowiedzialna za ciśnienie wody w ekspresie, powinna mieć możliwość zmiany ustawień
- izolacja termiczna bojlerów – pozwala na oszczędność energii
- grupa zaparzająca – standard to 58 mm.
- przyłącze wody – zwiększa wygodę użytkowania
- dysza spieniająca – im droższy ekspres, tym lepszy system spieniania mleka. Warto zwrócić uwagę na konstrukcję dyszy – zdejmowana końcówka będzie prostsze w czyszczeniu.