Jaki kolbowy ekspres ciśnieniowy do domu wybrać?

Espresso kojarzy nam się głównie z kawiarnią i włoskim stylem picia kawy poza domem. Aby przygotować najlepsze espresso, należy użyć specjalistyczny sprzęt oraz posiadać wiedzę i doświadczenie (niezbędne do prawidłowego przygotowania tej legendarnej kawy). A co jeśli chcemy cieszyć się tym włoskim specjałem w naszej kuchni? Warto postawić na ekspres kolbowy. Jaki sprzęt tego rodzaju wybrać, aby zostać domowym baristą?

Młynek w ekspresie

To nie pomyłka, ani żart – decydując się na manualną metodę przygotowania espresso musimy pamiętać również o młynku, gdyż ekspresy kolbowe nie są (przeważnie) w niego wyposażone. To właśnie młynek decyduje w największym stopniu o jakości espresso. Jeśli zależy Ci na wyciągnięciu z ziaren maksimum smaku, warto zacząć od niego. Wybierając młynek w ekspresie do kawy, należy zwrócić uwagę na:

  • żarna – im większe tym lepsze, koniecznie wybieraj stalowe;
  • system regulacji – najlepsza będzie bezstopniowa regulacja oparta na śrubie ślimakowej, zapewni to precyzję mielenia i łatwość obsługi;
  • system dozowania – młynek powinien mielić kawę bezpośrednio do kolby, za każdym razem dokładnie tyle, ile trzeba;
  • przeznaczenie – pamiętaj, że młynek do espresso to nie to samo, co młynek do alternatywnych metod parzenia. Z racji tego, że espresso wymaga większej precyzji mielenia niż np. drip, młynek dedykowany do tej metody parzenia będzie zwykle droższy i nie ma tutaj drogi na skróty.

Bojler w ekspresie

To serce ekspresu, naczynie na gorącą wodę oraz parę. Im większa pojemność, tym lepiej dla wydajności ekspresu i stabilności temperatury. Ekspresy kolbowe są zwykle budowane w trzech technologiach, które oferują kolejno coraz wyższe możliwości i są również wyznacznikiem półki cenowej. Mamy do wyboru:

  • bojler pojedynczy
  • bojler podwójny

Parametry ekspresu kolbowego

Warto także wziąć pod uwagę dodatkowe czynniki:

  1. pompa – odpowiedzialna za ciśnienie wody w ekspresie, powinna mieć możliwość zmiany ustawień
  2. izolacja termiczna bojlerów – pozwala na oszczędność energii
  3. grupa zaparzająca – standard to 58 mm.
  4. przyłącze wody – zwiększa wygodę użytkowania
  5. dysza spieniająca – im droższy ekspres, tym lepszy system spieniania mleka. Warto zwrócić uwagę na konstrukcję dyszy – zdejmowana końcówka będzie prostsze w czyszczeniu.
Espresso jak z włoskiej kawiarni w domowym zaciszu jest możliwe. Zapewni to profesjonalny ekspres kolbowy. Jego jakość zależeć będzie od naszych wymagań oraz budżetu. Im lepszy młynek oraz ekspres, tym więcej smaku wyciągniemy z tych samych ziaren. Pamiętaj, że w pierwszej kolejności to młynek decyduje o przebiegu ekstrakcji i warto od niego zacząć konfigurację domowej kawiarni. A najlepsze ekspresy do kawy w sklepie internetowym to te, które posiadają szczegółowo opisane parametry i niezbędne informacje o specyfikacji sprzętu.

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *