1. Regularne czyszczenie wszystkich elementów
Czyszczenie ekspresu najlepiej dopasować do częstotliwości jego użytkowania, jednak optymalnym rozwiązaniem będzie przepłukanie wszystkich elementów raz dziennie. Najlepiej zrobić to popołudniu lub wieczorem, aby urządzenie było gotowe na rano. Wylewamy wodę przeznaczoną do robienia kawy i codziennie rano nalewamy do pojemnika świeżą. Opróżniamy i czyścimy pojemnik na fusy oraz szufladkę, w której gromadzi się woda, a następnie pozostawiamy je do całkowitego wyschnięcia. Jeśli o to nie zadbamy, szybko pojawi się tam pleśń, która negatywnie wpłynie na smak kawy.
2. Czyszczenie systemu spieniającego
3. Stosowanie filtrowanej wody
Na smak kawy z ekspresu składa się kilka czynników, a jednym z najważniejszych jest woda. Zdecydowanie nie zaleca się stosowania kranówki, która jest twarda i zawiera kamień niebezpieczny dla urządzenia oraz dla jakości kawy. Osadzający się kamień może doprowadzić do awarii ekspresu, dlatego dobrym rozwiązaniem jest filtrowanie wody w dzbanku lub użycie dodatkowych filtrów w ekspresie. W przypadku urządzeń JURA doskonale sprawdza się filtr CLARIS, umieszczony bezpośrednio w pojemniku na wodę. Dzięki temu jest ona świeża i bez szkodliwych substancji, typu ołów czy chlor. Tym samym urządzenie jest zabezpieczone przed zanieczyszczeniami z wody i gwarantuje znakomity, czysty smak ulubionej kawy.