Grill gazowy czy tradycyjny? Na co warto postawić?

Jeśli nie jesteś jeszcze posiadaczem grilla, a zamierzasz go kupić, z pewnością masz niemały dylemat. Obecnie na rynku istnieje wiele rodzajów tego urządzenia i każdy producent kusi jego zaletami. Jeśli wciąż masz wiele pytań, przeczytaj ten artykuł i rozwiej swoje wątpliwości.

Rodzaj grilla a smak

Wiele osób, których można zapytać o grille gazowe i węglowe uważa, że oba zapewniają doskonały smak grillowanym potrawom. Za ich argumentami idzie fakt, że nie ważny jest sam grill co odpowiednio wysoka temperatura oraz czas grillowania.

W praktyce wygląda to jednak odrobinę inaczej, ponieważ grille gazowe bardzo często są wyposażane w aromatyzery, dzięki czemu nie potrawy nie odbiegają smakiem od tych przyrządzonych na rozgrzanym węglu czy, chociażby w ognisku. To nie jest niczyj wymysł, bo potwierdzają to nawet eksperci z gastronomii, ale także ci, którzy, którzy mają dużo praktycznego doświadczenia w grillowaniu na grillu gazowym oraz tradycyjnym. Żeby jednak nie być gołosłownym, warto poznać wszystkie zalety grilla gazowego oraz tradycyjnego.

Grill gazowy – zalety

Grille gazowe odznaczają się przede wszystkim wielką prostatą w ich odpalaniu – cały proces przypomina tę czynność, którą praktycznie każdy z nas zna z kuchenek gazowych. Polega ona na przekręceniu kurka i odpaleniu palnika. Dzięki jednemu ruchowi grill jest gotowy do tego, żeby ułożyć jedzenie na ruszcie i zacząć pieczenie. Wielką zaletą grilla gazowego jest także to, że w przypadku większości modeli może swobodnie regulować natężenie płomienia, a tym samym temperaturę, w której grillują się różne potrawy.

Grill tradycyjny – zalety

Grille tradycyjne również posiadają wiele zalet, o których nie można zapominać. Niezaprzeczalną zaletą grilla węglowego jest smak potraw, którego zostały przyrządzone z jego pomocą. Przy jego użyciu nie trzeba stosować żadnych odparowywaczy. Przygotowanie potrawy na ruszcie potrawy można porównać do tych specjałów, które przygotowuje się przy ognisku.

Samo odpalanie grilla również można uznać za jego zaletę (chociaż nie wszyscy muszą uznać to na plus) jest rozpalanie grilla tradycyjnego. Mimo że zajmuje to trochę czasu i na specjały trzeba zaczekać dłużej niż w przypadku innych rodzajów grilla, ale samo rozpalanie stało się pewnego rodzaju ceremonią. Do tego należy dodać klimat biesiady przy ognisku i można rozkoszować się niepowtarzalnym smakiem i zapachem palonego węgla. Bardzo dużą korzyścią grilla tradycyjnego jest także jego cena – mniejsze grille można kupić już za okazyjne 20 zł, ale pewnie można znaleźć i droższe modele. Nie zmienia to jednak faktu, że nawet minimalna kwota zapłacona za grill już jest gwarantem niezwykłego smaku i wspaniałego klimatu.

Który grill jest lepszy – gazowy czy węglowy?

Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, który grill jest lepsze – grill gazowy czy grill tradycyjny. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji oraz tego, co liczy się bardziej – nowoczesność czy tradycja. Mimo wszystko można spróbować wskazać ten lepszy wybór, niż pewnością będzie to grill gazowy. Grillowanie za pomocą grilla gazowego z pewnością jest zdrowsze i szybsze, a także nie wpływa tak negatywnie na środowisko. Jeśli natomiast zależy Ci na małym grillu, który bez problemu można ze sobą zabrać – wtedy warto postawić na grill węglowy.

Komentarze

Dodaj komentarz

Komentarz*