Jak przygotować idealne espresso?

Jeżeli kochasz smak espresso, ale nie potrafisz samodzielnie zaparzyć tak świetnej kawy jak w kawiarni, nie przejmuj się. Ten wpis powstał właśnie dla Ciebie! Espresso jest to typ kawy, w której esencja smaku i zapachu zamknięta jest w niewielkiej objętości. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie należy do najprostszych. Nazwa espresso wzięła się prawdopodobnie od przymiotnika espressivo, który oznacza wyrazisty.

Espresso – kryteria oceny

Czy wiesz, że istnieją specjalne kryteria do oceny przygotowanego espresso? To właśnie spełnienie tych kryteriów sprawia, że espresso może stać się małym dziełem sztuki.

Kryteria oceny espresso:

  • Ocena wzrokowa – to właśnie od niej powinno się zacząć oceniać espresso. Ocena wzrokowa polega na ocenie jakości powstałej na powierzchni cremy, czyli charakterystycznej pianki. Crema powinna mieć orzechowy kolor z widocznymi ciemnoczerwonymi smugami. Grubość cremy na powierzchni kawy espresso powinna wynosić około 3 mm. Pianka powstała na powierzchni kawy musi być trwałą i zachowywać swój wygląd przez kilka minut.
  • Ocena zapachu – jak powinno pachnieć espresso? Ocena zapachu – to określenie aromatu unoszącego się z filiżanki. Kawa espresso powinna mieć intensywny, przyjemny aromat. W zależności od rodzaju kawy, z której zostało przygotowane espresso, może on być np. winny, kwiatowy, orzechowy, czekoladowy.
  • Ocena smaku – teraz przechodzimy do tego, co najprzyjemniejsze. Co ciekawe, test smaku powinien odbywać się w dwóch filiżankach, w jednej – kawa z cukrem, w drugiej – kawa bez cukru. Głównym celem tej oceny jest określenie czy kawa ma przyjemny czy raczej nieprzyjemny smak. Ocena smaku wiąże się z określeniem tego co wyczuwamy w naszym naparze: nuty słodkie, owocowe, cytrusowe, czekoladowe, a czasem nieprzyjemne defekty kawy.
  • Ocena ogólna – przyszedł czas na ogólną ocenę. Na ogólną ocenę składa się suma poprzednich ocen, przemyśleć i opinii na podstawie powyższych kryteriów.

Sprawdź nasz sklep internetowy z ekspresami do kawy!

Espresso – zasady parzenia

Wiesz już, jak powinno wyglądać, pachnieć i smakować prawdziwe espresso. Co zrobić, jednak, aby zaparzyć je idealnie? Jeżeli zależy Ci na przygotowaniu pysznej kawy, musisz zadbać o kilka wytycznych. Klasyczną kawę espresso parzy się z około 7 gram świeżo zmielonej kawy. Ciśnienie wody przepływającej przez zmieloną kawę powinno wynosić 9 bar, a jej temperatura powinna być w granicach 88 – 92 °C. W ciągu około 25 sekund ekstrakcji kawy powinniśmy uzyskać 25 ml gęstego naparu w filiżance. Kawę espresso serwuje się w podgrzanych, niewielkich filiżankach o pojemności około 70 ml.

Czy wiesz, że do espresso podaje się również szklankę wody? Ma ona za zadanie oczyścić kubki smakowe, przed skosztowaniem napoju. Jeżeli chcesz przygotować najlepsze espresso we własnym domu, możesz zaopatrzyć się w ekspres kolbowy lub ekspresy marki delonghi.

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.