Masło orzechowe – składnik diety, który warto mieć

Masło orzechowe możemy wykorzystać w różnych sposób do przyrządzania naszych posiłków. Już teraz dowiedz się o zaletach masła orzechowego w twojej kuchni.

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Masło orzechowe wytwarzane jest z orzeszków ziemnych, ale również z pistacji, czy z migdałów, z orzechów nerkowca, z orzechów laskowych, a także wykonywane jest z różnych innych rodzajów orzechów. Zawiera ono tłuszcze nienasycone, które pomagają w zmniejszeniu tkanki tłuszczowej, dodają nam energii. Masło orzechowe zawiera cenne białko, które mogą dodawać do swojej diety weganie, wegetarianie i nie tylko.

Zalety masła orzechowego dla naszego organizmu

Zaletą masło orzechowego jest to, że jest pyszne! Możemy dodawać je do przyrządzania różnych potraw, przekąsek. Orzechy, które są składnikiem masła orzechowego, zawierają witaminy i minerały, tak ważne dla naszego organizmu.

Masło orzechowe – nie tylko idealne do kanapek

Najczęściej jemy masło orzechowe, rozsmarowując je na kanapkach, pieczywie, dodatkowo z owocami, dżemami. Składnik ten sprawdzi się również do naleśników. Możemy użyć go do pieczenia ciast, ciastek. Masło orzechowe możemy dodać podczas gotowania owsianki. Składnik ten możemy wykorzystać także podczas przyrządzania obiadu. Możemy poszukać przepisów na zupę orzechową z mlekiem kokosowym, czy użyć podczas przyrządzania mięsa z kurczaka.

Masło orzechowe możemy przyrządzić w swojej kuchni!

Masło orzechowe możemy również przyrządzić sami, najlepiej kupić orzeszki ziemne niesolone, zmielić je do uzyskania odpowiedniej kremowej konsystencji. Możemy dodać brązowy cukier, odrobinę soli, czy inny dodatek np. miód, kakao, cynamon. Wszystko w zależności od tego, jaki smak – słodki, czy bardziej słony pragniemy uzyskać.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie masła orzechowego?

Przede wszystkim na zawartość orzechów w maśle. Najlepiej, aby skład procentowy wynosił w 100%. Zwróć uwagę na inne składniki, czy znajduje się w składzie olej palmowy – takiego masła orzechowego lepiej unikać. Sprawdź także, jaka jest w nim zawartość cukru i soli.

Masło orzechowe – warto je mieć w swojej kuchni!

Masło orzechowe pomaga nam lepiej się skoncentrować, jest pomocne dla pracy naszego mózgu, wspiera naszą pamięć. Warto mieć je w swojej kuchni, ponieważ może być składnikiem pysznych i szybkich kanapek,  przekąsek, czy śniadania. Masło orzechowe może być przyrządzone z różnych orzechów mieć również rozmaite dodatki np. gorzką, czy mleczną czekoladę, chili, karmel, sól. Wybór jest naprawdę szeroki – już teraz poszukaj swojego ulubionego smaku.

 

 

 

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.