
Przyrządzanie pysznej kawy jest dla wielu osób codzienną czynnością, której nie mogą się doczekać. Fakt ten nie powinien jednak dziwić. Pyszna kawa nie tylko stawia na nogi dzięki zawartej w niej kofeinie, lecz także wspaniale smakuje, dzięki czemu każdy łyk zapewnia mnóstwo przyjemności. Nie obejdzie się jednak bez ekspresu do kawy – urządzenia, które zupełnie zmienia kawowy rytuał i stanowi doskonałe rozwiązanie dla wszystkich kawoszy.
Jak przygotować dobrą kawę?
Aby przygotować dobrą kawę, niezbędny okaże się przede wszystkim dostęp do dobrych ziaren. To klucz do sukcesu. Nawet najlepsze urządzenia nie są w stanie zapewnić wyśmienitego, głębokiego smaku do czasu, gdy nie wrzucimy do nich wyselekcjonowanych ziaren z ulubionego regionu ze świata. Inaczej smakuje kawa brazylijska, a inaczej peruwiańska. Zupełnie różne sposoby zbioru i obróbki ziaren sprawiają, że ogromne różnice w smaku mogą wyczuć nie tylko prawdziwi kawosze, ale również osoby pijące kawę wyłącznie od czasu do czasu.
Nie bez znaczenia jest także sama forma kawy. Rozpuszczalna charakteryzuje się najmniej bogatym bukietem smakowym, mielona jest dobrym przystankiem pomiędzy łatwością przyrządzenia a uzyskanym smakiem i aromatem. Ta w ziarnach z kolei stanowi najlepszy wybór dla koneserów, którzy mielą ją dopiero przed ostatecznym zaprzeniem filiżanki. Taka kawa jest zdecydowanie najlepsza i nie ma sobie równych.
Czy szybka kawa może być smaczna?
Warto wiedzieć, że do niedawna najpopularniejszym sposobem przyrządzenia dobrej kawy było zalanie przegotowaną wodą o wysokiej temperaturze, lecz oczywiście nie wrzątkiem, zmielonej kawy wsypanej luzem do kubka. Teraz jednak nawet zwykli konsumenci coraz chętniej sięgają po ekspresy do kawy. Czy to wynika z mody? Zdecydowanie nie – przede wszystkim z wygody i możliwości przyrządzenia tego pysznego napoju kofeinowego z prawdziwego zdarzenia z dodatkiem mleka lub bez, znanego do niedawna tylko z kawiarni. Ekspresy pozwalają cieszyć się wspaniałym kawowym aromatem w zaciszu swojego własnego domu.
Obecnie ekspresy do kawy DeLonghi w zasadzie same przyrządzają kawę. Obsługa użytkownika sprowadza się jedynie do kliknięcia przycisku odpowiadającego za przygotowanie konkretnego napoju, np. Espresso, Americano czy Cappuccino. Całą resztą zajmie się skomputeryzowany mechanizm.
W najbardziej dopracowanych modelach wszystko zaczyna się od automatycznego zmielenia pożądanej ilości ziaren kawy. Następnie dochodzi do zalania ich wodą pod bardzo wysokim ciśnieniem, rzędu nawet 15 barów, dzięki czemu z pojedynczych ziarenek wyciąga się pełnię ich smaku. Ekspresy do kawy DeLongi same dozują odpowiednią ilość wody. Oznacza to, że podczas porannej czy wieczornej chęci na kawę wystarczy uruchomić urządzenie, wybrać preferowaną przez siebie kawę, podłożyć filiżankę lub kubek pod dyszę i poczekać kilka krótkich chwil.