Herbata liściasta czy z torebki? Którą warto pić?

Naturalne herbaty liściaste, czy z torebki? Które z nich cieszą się większą popularnością?  Zastanawiasz się, czy jest między nimi różnica w smaku, aromacie oraz jakości? Zobacz, jakie są dostępne rodzaje herbat oraz dowiedz się co nieco o ich najważniejszych atutach.

Herbata liściasta czy z torebki – którą wybrać?

Zarówno herbata liściasta, jak i ta z torebki ma swoje zalety. Herbatę z torebki z pewnością przyrządzimy szybko, bez dodatkowych przyrządów, herbata liściasta natomiast oferuje nam nieco większy wybór aromatów i smaków. Za lepszą jakość zapłaci się jednak nieco więcej. Zarówno wśród herbat z torebki, jak i liściastych możemy odnaleźć niezwykłe i oryginalne smaki, które zadowolą wszystkich miłośników tego napoju.

Jakie są rodzaje herbat?

Mamy do wyboru kilka rodzajów herbat, poznaj ich zdrowotne zalety!

Czarna herbata – działa pozytywnie na układ pokarmowy, pobudza krążenie krwi, spowalnia procesy starzenia w naszym organizmie, zmniejsza senność i zmęczenie, ponadto ma działanie antyoksydacyjne.

Zielona herbata – pomoże ci schudnąć, wspomoże układ krwionośny, obniży poziom cukru we krwi, wzmocni układ odpornościowy, ma działania moczopędne, a także opóźnia procesy starzenia.

Czerwona herbata –  pomaga obniżyć masę ciała, wspomaga pamięć, można ją pić, gdy jest się przeziębionym.

Biała herbata – obniża ciśnienie krwi, poprawia pracę serca, działa pobudzająco, wzmacnia odporność oraz przeciwdziała próchnicy.

Żółta herbata – ma działania moczopędne, obniża za wysokie ciśnienie krwi oraz pomaga utrzymać, jego prawidłowy poziom i łagodzi problemy trawienne.

Jak przyrządzić herbatę liściastą?

Od tego, jaką wybierzemy herbatę, będzie zależeć temperatura wody, czas parzenia oraz ilość liści, jaką użyjemy do zaparzenia. Herbatę można przyrządzić, korzystając z:

  • dzbanka z zaparzaczem – dzbanek może być żeliwny lub szklany,
  • imbryka – jest to dzbanek porcelanowy lub szklany, bez sitka, wsypuje się do niego liście i zalewa wodą o odpowiedniej temperaturze,
  • kubka z sitkiem do zaparzania – kubek ma sitko oraz przykrywkę, które wspomagają proces parzenia herbaty.

Zwróć uwagę na sposób przechowywania herbaty!

Pamiętaj, aby herbatę przechowywać w suchym oraz szczelnym pojemniku, który zabezpieczy herbatę przed wilgocią oraz przenikaniem do jej wnętrza kuchennych zapachów.

Warto zadbać o dobrą jakość herbaty!

Każda z herbat ma swoje zalety, warto spróbować naturalne herbaty liściaste. Pamiętaj, żeby przyrządzając herbatę, zapoznać się z instrukcją, co pozwoli skorzystać z wszystkich właściwości tego napoju.

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *