Popularne rodzaje mąk w Polskiej kuchni

Czy znasz wszystkie rodzaje mąki? Dowiedz się interesujących informacji o mąkach używanych w polskiej kuchni. Przeczytaj o zastosowaniu poszczególnych rodzajów mąk, może wykorzystasz te wiadomości w swojej kuchni.

Jaką mąkę najczęściej wybierają Polacy?

Mąka pszenna wytwarzana z pszenicy jest najbardziej znaną i najczęściej wybieraną mąką w polskiej kuchni. Wybieramy ją często przygotowując sosy, piekąc ciasto, czy chleb. Mąkę pszenną dzielimy na trzy rodzaje mąkę: jasną, szarą i ciemną.

Typy mąk – czy wiesz co oznaczają?

Mąki mają różne typy, które powinniśmy brać pod uwagę przygotowując różne wypieki, dania, czy produkty. Często wybieramy mąkę pszenną typu zbliżonego do 500, stosowaną do wyrobu makaronów, klusek, ciast, ciasta na pierogi. Należy zwracać uwagę na typ mąki, ponieważ każdy z nich może mieć odmienne zastosowanie, dlatego warto wcześniej sprawdzić każdy przepis. W Internecie dostępne są różne informacje dotyczące rodzajów, typów mąk i ich zastosowań.

Mąka żytnia

Mąkę żytnią odróżnimy bez problemu od mąki pszennej, ponieważ jest ona ciemniejsza i grubsza. Mąka żytnia nada się do wypieku chleba, domowych makaronów, klusek.

Mąka jęczmienna

Mąka jęczmienna powstaje z ziaren jęczmienia, ma delikatny orzechowy smak. Mąka ta nadaje się do naleśników, ciast, chleba, babek.

Mąka gryczana

Mąka gryczana wytwarzana jest poprzez zmielenie ziaren gryki, ma szarobrązowy kolor. Ma ona lekko gorzki smak, nadaje się do wypieku chleba, kruchych ciast, placków.

Mąka orkiszowa

Mąka orkiszowa powstaje z ziaren pszenicy orkisz, które są oczyszczane, a następnie zmielone. Można ją wykorzystać do wyrobu ciast, ciastek, chleba, pierogów, czy makaronów.

Mąka ryżowa

Mąka ryżowa powstaje na skutek zmielenia ziaren ryżu – białego lub brązowego. Produkuje się z niej makaron ryżowy, a także kluski, ciastka, czy placki. Jest ona bardzo ważnym składnikiem kuchni azjatyckiej.

Mąka owsiana

Mąka owsiana wytwarzana jest z ziaren owsa, ma ona orzechowy posmak. Można z niej wykonać ciasto na pizzę, ciasta, ciastka, naleśniki, pierogi.

Mąka kukurydziana

Mąka kukurydziana powstaje ze zmielonych ziaren kukurydzy, jest ona żółtego koloru. W naszej kuchni możemy wykorzystać ją do panierki do kurczaka, omletów, tortilli, przygotowania różnego rodzaju ciast, ciasteczek, babeczek, a także klusek.

Przechowywanie mąki

Ważne jest miejsce przechowywania mąki, aby nie była ona narażona na wilgoć, również lepiej nie gromadzić dużych zapasów mąki, aby nie używać później starej. Nie należy łączyć podczas przechowywania starej mąki z nową.

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *