Myślisz grill i od razu masz przed oczami mięso ociekające tłuszczem? Te czasy już dawno minęły! Obecnie można przygotować potrawy, które nie dość, że są smaczne, to na dodatek zdrowe! Nie wierzysz? Przeczytaj o właściwościach rożna, zainspiruj się i biegnij grillować przepyszne dania!
Grillowanie to eksperymentowanie
Chociaż grill kojarzy się z mięsem takim jak wołowina czy karkówka, to urządzenie jest naprawdę idealne do tego, żeby zacząć ekskrementy kulinarne. Dla fanów strączków polecamy grillowane tofu – niebo w gębie! Zamiast zwykłego mięsa, można też usmażyć np. wegeburgery z buraka czy soczewicy albo nabić na rożen obrotowy pierś z kurczaka, dzięki czemu cały tłuszcz zostanie wytopiony. Dodatkowo produkty drobiowe są mniej kaloryczne, co skraca także czas obróbki termicznej.
Warzywa na rożen!
Na rożen obrotowy można także nadziać różne warzywa i owoce. Grillowane warzywa będą idealną opcją dla osób, które nie jedzą mięsa, jak i również sprawdzą się jako alternatywna dla tradycyjnej sałatki. Owoce z kolei mogą sprawdzić się idealnie jako deser, a także zamiennik słodyczy dla dzieci. Na rożnie obrotowymgrillowanie warzyw i owoców zajmuję dosłownie chwilę i te najbardziej „wymagające” potrzebują zaledwie 10 minut, żeby później cieszyć się ich smakiem.
Jaka kiełbasa na grilla?
Na rożnie obrotowym można także zgrillować kiełbasę. Jeśli przy tym zależy Ci także na tym, aby była zdrowsza, szukaj takiego, która ma największą zawartość chudego mięsa – będzie mieć znacznie mniej kalorii i tłuszczu. Dodatkowo, nabita na rożen obrotowy wytopi z siebie znaczą część tłuszczu, ale nie straci swojego smaku.
Zdrowie na talerzu – odpowiedniki ketchupu i majonezu
Na grillu używa się także dużych ilości gotowych sosów, które często zawierają duże ilości soli, cukru i innych konserwantów. W związku z przedstawieniem powyżej listy zdrowszych zamienników na rożen obrotowy, nie można nie wspomnieć o ketchupie i majonezie. Do przygotowania tych sosów nie potrzeba wielkich umiejętności ani mnóstwa produktów. Zamiast majonezy można zmieszać ze sobą jogurt z czosnkiem i koprem. A ketchup z powodzeniem zastąpi sos pomidorowy ze zblendowanych warzyw z dodatkiem soli i pieprzu.
Przygotowanie sprzętu
Na koniec skupmy się jeszcze na odpowiednim sprzęcie, bo zdrowe dania z grilla to nie tylko dobór odpowiednich składników, ale także odpowiedni sprzęt i obórka termiczna. Poniżej znajdziesz wskazówki, którymi polecamy się kierować w czasie zdrowszego grillowania:
- dokładnie myj akcesoria do grilla, których aktualnie używasz. Nie pozwól, żeby zostały na nich zwęglone resztki,
- jeśli posiadasz grill węglowy, do grillowania używaj brykietu drzewnego. Nie grilluj na tanich odpowiednikach, ponieważ ich opary wydzielają szkodliwe substancje,
- ruszt oraz rożen obrotowy powinny być ustawione nad rozżarzonym węglem, a nie płomieniem, żeby nie spalić jedzenia.
- warto ułożyć jedzenie na dodatkowych tackach, żeby nie bezpośrednio nie dotykało rusztu,
- nie grillu zbyt długo jedzenia. Zwęglone i wyschnięte jedzenie nie jest zdrowe dla naszego organizmu.