Smaczne warzywa z grilla – czy to możliwe?

Grillowanie to nie tylko mięso, ale także warzywa! Brzmi co najmniej niemożliwie? Nic z tych rzeczy! W czasie letniego biesiadowania można z powodzeniem przygotować smaczne warzywa z grilla! Zastanawiasz się jak? Przeczytaj artykuł i rozwiej swoje wątpliwości!

Warzywa z grilla – zdrowie na talerzu

Warzywa to samo zdrowie, a te podane z grilla niczym nie ustępują tym surowym zarówno pod względem smakowym, jak dobroczynnym. Grill gazowy pozwala na to, by na wiele sposobów przygotować przepyszne warzywa, które posmakują nawet tym, którzy niezbyt za nimi przepadają. Grillowane warzywa odznaczają się tym, że są delikatne, posiadają bogaty smak, a jednocześnie mają chrupiącą skórkę. Grillowane warzywa to połączenie odpowiednich przypraw z odpowiednio wysoką temperaturą. To także świetny dodatek do wielu dań, który z powodzeniem może zastąpić zwykłą, dobrze znaną wszystkim sałatkę.

Jakie warzywa można grillować?

Do grillowania nadają się praktycznie wszystkie warzywa, chociaż trzeba przyznać, że niektórych z nich grill gazowy odmienia całkowicie smak. Najczęściej spotykane grillowane warzywa na polskich grillach to: cukinia, bakłażan, ziemniak, pieczarka, papryka, szparagi.

Jak przyprawić warzywa?

Jest kilka sposobów na to, aby przyprawić warzywa na grilla. Można zrobić marynatę, ale równie dobrze sprawdzi się posypanie przyprawami każdego z warzyw osobno. Aby zachować naturalny smak, polecamy używać jak najbardziej naturalnych przypraw – soli i pieprzu. Jeśli chcesz poeksperymentować ze smakiem, możesz dodać również inne przyprawy – tutaj ogranicza Cię jedynie inwencja twórcza. Możesz zatem dodać wędzoną paprykę, bazylię, oregano, a także wszystko inne, na co masz ochotę.

Jak zrobić grillowane warzywa?

Do zgrillowania warzyw potrzeby jest oczywiście grill gazowy. Grubo pokrojone i przyprawione warzywa należy położyć na ruszcie, który wcześniej został posmarowany oliwą. Czas, jaki warzywa powinny spędzić na grillu, zależy od wielkości warzyw oraz tego w jak dużym stopniu mają być one zgrillowane. I tak np. cukinia potrzebuje około 8 minut, a papryka 10 minut. A z kolei szparagi wystarczy grillować około 5 minut. Najdłużej powinna grillować się kapusta. Odmiana biała i czerwona potrzebują nawet do pół godziny, żeby można było uznać, że zostały dobrze przyrządzone.

Grillowane warzywa najlepiej jeść od razu po przyrządzeniu, a jeśli już wystygną najlepiej dodać je do bulionu, zmiksować i przygotować z nich zupę-krem.

Sprzęt do grillowania warzyw

Chociaż dostępne są profesjonalne sprzęty do grillowania, których używają szefowie kuchni, prawda jest taka, że w domu również można przygotować wyborne grillowane warzywa. Do tego potrzebny będzie oczywiście grill gazowy, który sprawdza się przy wielu kucharskich zadaniach.  Jeśli masz taką ochotę, możesz dokupić specjalne naczynie lub takie, które przeznaczone są do grillowania warzyw, ale z reguły nie ma takiej potrzeby i można kłaść warzywa od razu na ruszcie.

Jeśli dalej nie jesteś przekonany, po prostu spróbuj! Na grillu gazowym można przygotować przepyszne warzywa i zachwycić nie tylko rodzinę czy znajomych, ale samego siebie. Grillowane warzywa będą także świetnym zamiennikiem dla osób, które nie jedzą mięsa. Będą mogły w pełni uczestniczyć w grillowej atmosferze i również skorzystają ze specyficznego smaku, który może zapewnić tylko grill!

Komentarze

Dodaj komentarz

Komentarz*